De Amaryllis (de officiële naam is Hippeastrum) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in zeer veel verschillende kleuren en typen te verkrijgen. De bollen laten zich eenvoudig in bloei brengen en zijn bijna jaarrond, zowel als losse bol of als snijbloem, te verkrijgen. Om tot een optimaal resultaat te komen zijn een aantal factoren van belang.

Bollen

Hoe groter de bol, hoe meer bloemen. Kies bollen die stevig aanvoelen en goede wortels hebben. Kunnen de bollen nog niet direct geplant worden, bewaar ze dan op een koele plaats van ongeveer 9° Celsius.
Bloeitijd
Een bol die in het voorjaar wordt geplant zal sneller bloeien dan een bol die in het najaar of winter worden geplant. Belangrijk is dat de bol afbehandeld is, dat wil zeggen of de bol een koudeperiode heeft gehad van ongeveer 8-10 weken (of langer) 13°C. Omdat de meeste Hollands geteelde amaryllis in de periode augustus-oktober worden gerooid, hebben de bollen die in het voorjaar worden gekocht deze koudeperiode reeds gehad. Na het planten van de bol kan het dan 6 tot 10 weken duren voordat de bol in bloei komt.

Planten

Leg voor het planten de bollen enkele uren in handwarm water. Neem een ruime pot en voedzame grond die kant-en-klaar te koop is. Plant de bol tot 2/3 in de aarde en druk het stevig aan, zodat de bol goed vast komt te staan.

Standplaats

Zet de pot met bol direct in het licht op een warme plaats, want voor de ontwikkeling van de stelen is allereerst warmte nodig. Een temperatuur van 20°C is ideaal. In het begin weinig water geven totdat de stengel en eventueel het blad zichtbaar is. Hierna heeft de Amaryllis geleidelijk meer water nodig. De stengel zal snel door groeien en als deze is uitgegroeid ontvouwen zich de bloemen.

Meerjarenbloei

Met wat goede zorg is het mogelijk om de Amaryllis het volgende jaar weer in bloei te brengen. Snij na de bloei de oude bloemsteel af en laat de bladeren zich verder ontwikkelen. Zet de pot met bol op een warme en lichte plaats, geef regelmatig water en voeg wat kamerplantenvoedsel toe aan het gietwater. Na 8 maanden stoppen met watergeven. We geven de bol dan een tijdje rust op een koele, donkere plaats. Na 2 tot 3 maanden verwijderen we de oude bladeren, aarde en verdroogde wortels en potten de bol weer opnieuw op in verse aarde.
Het is de moeite waard om dit eens te proberen, maar u zult ontdekken dat nieuwe bollen een beter resultaat geven. Het heeft kwekers drie jaar gekost om een volwassen kwaliteitsprodukt te kunnen leveren.